Projekt címe:

Genotipizálás molekuláris genetikai módszerekkel.Real-time PCR alapú mikrobiáli genetikai eljárások és diagnosztikumok fejlesztése az élelmiszeripar területén.

 

A projekt előzménye(i):

Napjainkban az egyes mesterségesen szerezhető betegségek (bakteriális-virális fertőzések, toxikózisok) egyre komolyabb gondot okoznak az élelmiszeripari horizont  különböző területein. Az így keletkező táplálkozásbiológiai, ill. humán és állategészségügyi  problémák megelőzésére, vagy szakszerű identifikálására az EU minőségbiztosítási és nyomonkövethetőségi rendszereket dolgozott ki. Az egyik ilyen – talán a legsikeresebben működő - rendszer az Európai Unió Tanácsa által elfogadott és 1995 decemberétől bevezetett HACCP típusú folyamatellenőrzési rendszer és a hozzá kapcsolt szabvány és technológiagyűjtemény, ami a legjobban ötvözi az élelmiszerbiztonsághoz kapcsolt analitikai és molekuláris genetikai technológiákat az élelmiszeripari folyamatok és a mezőgazdasági termelés egyes elemeinek vizsgálatával, biztosítva a teljes technológiai út hatékony ellenőrzését a termelőtől a feldolgozóig.Azonban a különböző táplálkozásbiológiát érintő problémák – fertőzések, toxikózisok - egyre szélesebb körű terjedése egyre pontosabb, és megbízhatóbb analitikai eljárásokatés egyre szélesebb körű molekuláris biológiai ismereteket követelnek meg az adott élelmiszervertikumot érintő nyomonkövethetőségi rendszer kidolgozóitól. A frissen fejlesztett analitikai eszközök és molekuláris eljárások egyre gyorsabban kerülnek be a minőségbiztosítási rendszer egyes ellenőrzési pontjaira. Egy-egy ilyen technológia kifejlesztése stratégiailag kiemelkedő fontosságú az élelmiszeripari horizont (pl. malomipar, tésztagyártás, takarmány-előállítás, baromfifeldolgozás) résztvevői számára.A Nova Scienta Kft. kutatói az ELTE Genetikai Tanszék Mikrobiális Genetika Laboratóriumával olyan real-time PCR alapú genetikai alapú eljárások reagenseit fejleszti, amelyek igen nagy pontossággal detektálhatják az élelmiszereket érintő mikrobiális ágensek genetikai állományát. A fejlesztés befejezése után olyan molekuláris technológiát nyerhetünk, mely alkalmazói szinten gyorsabb,  olcsóbb és pontosabb, mint az eddig alkalmazott más hagyományos analitikai eljárások (RIA, ELISA). Az általunk fejlesztett q-PCR alapú detekciós rendszer olcsóbb lehet, ezért az egész folyamat költséghatékonysága jelentősen javul, nem beszélve az új molekuláris genetikai technológiának a birtokosa és felhasználója számára nyújtott óriási piaci versenyelőnyről  az Európai Unión belül.

A projekt átfogó célja(i):

Jelen projekt keretében szeretnénk hatékony megoldást találni az élelmiszeripart és az élelmiszerdisztribúciót érintő humán- és állategészségügyi, és élelmiszerhigiéniai problémák egy jelentős szegmensére. Ennek tükrében a csoportunk birtokában lévő bioinformatikai és DNS-technológiához kapcsolt molekuláris tudásbázisra alapozva fejlesztenénk a potenciális mikrobiális veszélyforrások hatékony és központosítható vizsgálatához a tej, a hús- és baromfiipar, a malom- és sütőipar, a tésztagyártás, az állati takarmány előállítás számára EU kompatibilis vizsgálati technológiát.