A projekt címe:

Mikrobiális biotechnológia: Xylanase termelő starterultúrák genetikai fejlesztése és molekuláris vizsgálata

 

A projekt rövid, áttekintő leírása:

A projekttevékenység átfogó célja(i), a létrejövő termék, szolgáltatás, technológia újdonságtartalma, a tudástranszfer szerepe a célok elérésében:Az állatok takarmányozása során probiotikumok használata a termelés gazdaságosságát biztosítja környezetbarát és állategészségügyi szempontból is igen kedvező módon. Ezek olyan természetes hozamfokozók, melyek használata során a húshozam, a fajlagos takarmány felhasználás, a hízlalási napok száma kedvezőbben alakul, az állat napi testsúly gyarapodása nagyobb, így fiatalabb korban lehet őket vágni. Hozzájárulnak a takarmány emészthetőségéhez, kedvezően befolyásolják a bélflóra összetételét, biztosíthatják az esszenciális aminosav és vitamin ellátást. Más hozamfokozó szerekkel szemben a probiotikumok megítélése és alkalmazása állategészségügyi szempontból kedvező. Ezek alapján a probiotikumok alkalmazásának lehetőségei több szempontból is optimálisak.

Társaságunk az ELTE Genetikai Tanszék Mikrobiális genetiaki laboratóriumával karöltve egy olyan probiotikum kifejlesztését tűzte ki célul, mely az állatok takarmányértékesítő képességét javítja.  Ehhez starter kultúránkat Bacillus licheniformis egyik Xylanáz termelő törzséből alakítjuk ki.A projekt során első célként a takarmányadalék kifejlesztését jelöltük meg. Azonban a projekt során, a Bacillus fajunk xylanase-áról keletkező molekuláris információkat szeretnénk a későbbiekben felhasználni a xylanase enzim más biokonverziós rendszerben való felhasználásához, ill. az ahhoz való adaptálásához. Nagyon fontos területe a xylanase-ok alkalmazásának a papírgyártás, mely a klórozásos alapú papírfehérítéssel szemben egy sokkal környezetkímélőbb eljárást nyújthat majdan a papíripar, és a fafeldolgozás felé.

A projekttevékenység előzménye(i), a hazai, nemzetközi gazdasági és tudományos helyzet elemzése:

Kutatóink több éve foglalkozik bakteriális molekuláris genetikával. Ismereteink alapján a Bacillus licheniformis alkalmazása azért kínál új lehetőséget, mert ez a baktérium fakultatív anaerob, vagyis oxigén mellet, de oxigén nélkül is szaporodik, ami alapfeltétel. Baktériumunk másik óriási előnye, hogy nem pathogén, nem pirogén, nincs humán- vagy állategészségügyi kockázata (lásd: U.S. Environmental Protection Agency: Final risk assesment of Bacillus licheniformis, 1997), a környezetre nem veszélyes. Ez egy talajlakó baktérium, mely a környezetben mindenütt jelen van, és előnyös tulajdonságai miatt a fermentációs ipar és gyógyszeripar is szívesen használja